Honderdste lapje

IMG-20170410-WA0006
Vandaag is het 100e lapje aangenaaid. Het is een sits lapje geworden. Een herinnering aan de tentoonstelling “Sits katoen in bloei” in het Fries Museum. Sits is oorspronkelijk een handbeschilderde, geglansde fijn-katoen uit India. Het maken van sits is een tijdrovende techniek waarbij chemische middelen worden gebruikt om plantaardige kleurstoffen aan de katoenvezels te binden. De stof wordt daardoor soepel, veelkleurig en was- en kleurecht.
IMG-20170410-WA0005
De VOC heeft deze veelkleurige, gebloemde sitsen stoffen in de zeventiende eeuw meegenomen naar Nederland. In Friesland is sits vooral in Hindelopen belangrijk in de streekdracht geworden. Dit ook om praktische redenen, want sits is veel gemakkelijker te bewaren dan wol en zijde. Sits is nauwelijks vatbaar voor ongedierte en zorgvuldig bewaard blijft het heel lang goed. Het is een prachtige tentoonstelling in het Fries Museum, met de meest bijzondere sitsen uit de collectie en door de samenwerking met het project Textiel Factorij. In dat project zoeken Nederlandse kunstenaars, samen met ambachtslieden uit India, naar nieuwe vormen en producten. Deze zeer inspirerende tentoonstelling is een echte aanrader.
IMG-20170410-WA0002

Reacties worden niet meer toegestaan.