Dromenvanger

20180127_134042
Op zorgboerderij Gerbranda State vroegen ze me om, samen met de deelnemers daar, dromenvangers te maken. Ik had eerder wel eens iets over dromenvangers gehoord, maar wist het fijne er niet meer van en dus ben ik eerst weer op zoek gegaan naar de betekenis. Het idee achter de dromenvanger is afkomstig van een Indianenvolk uit Noord Amerika. Zij geloven dat je met een dromenvanger boven je bed, nare dromen weert. Al eeuwenlang maken ouders dromenvangers voor hun kinderen om ze boven hun bedje te hangen. Ze gaan ervan uit dat de hemel doorweekt is met dromen. Goede dromen, maar ook slechte. Tijdens de nacht worden de slechte dromen in het web gevangen en volgens overlevering glijden ze er dan in de ochtend vanaf en drogen helemaal op in de zon. Goede dromen vinden ongehinderd weg door het centrum van de dromenvanger en treden daarmee het leven van de dromer binnen. Een dromenvanger bestaat uit een ring, meestal van wilgenhout, met daarin een web. Vaak zitten er kraaltjes of steentjes in het web en hangen er veren aan. De kleur van de dromenvanger vertegenwoordigt één van de vier elementen. Vuur is rood en goudgeel, water is zeegroen en wit, aarde is zwart en bruin en lucht is blauw. Hierdoor geïnspireerd ben ik aan de slag gegaan. In de blauwe zijn alle vier elementen verwerkt en het web is van wol gevlochten. Ik ga deze boven het bed hangen en hoop op vele fijne dromen. De andere is gemaakt van een oud gehaakt kleedje, met de glazen kralen van een kapotte ketting. En omdat mijn website vandaag alweer vijf jaar in de lucht is, geef ik deze naturel gekleurde dromenvanger weg. Wie me als eerste een mailtje stuurt, die krijgt hem.
20180127_134436

Comments are closed.