De Wortelkindjes

Ik had opdracht van Gerbranda State om in een workshop wortelkindjes te gaan maken. Die waren helemaal nieuw voor mij. Daarom ben ik op zoek gegaan en kwam tot ontdekking dat het om een antroposofisch verhaal gaat dat ze gebruiken voor de seizoentafel. Omdat het zo’n mooi verhaal is, ga ik het jullie vertellen.
IMG_20190213_134905
Het gaat over de wortelkindjes die onder in de aarde tussen de wortels van de bomen slapen. De hele winter lang. Ze merken niets van de kou, slapen in hun warme holletjes en dromen van het zonlicht waarin ze de vorige zomer speelden. Als de winter voorbij is en de lentezon de sneeuw laat smelten komt Moeder aarde met haar lichtje om de kindjes te wekken. ‘Opstaan kindjes, wakker worden, jullie hebben lang genoeg geslapen. We gaan aan het werk want het wordt lente. Ik heb scharen, naalden, garen en lapjes voor jullie om nieuwe kleren te gaan maken. Als jullie allemaal klaar zijn, zal ik met mijn sleutels de poort naar de aarde open doen’. Hoera, riepen de kindjes het wordt lente! Moeder aarde heeft lapjes in prachtige kleuren in haar mand en alle wortelkindjes kiezen hun eigen kleur om een jurkje te maken. Het sneeuwklokje kiest voor een wit lapje, het vergeet-me-nietje hemels blauw, de boterbloem helder geel en het klaproosje voor vuurrood. Ze zitten gezellig bij elkaar in de kring en beginnen te knippen en te naaien totdat alles past en ze zingen vrolijk alle lenteliedjes. Als iedereen klaar is gaan ze naar Moeder aarde. ‘Dat hebben jullie vlug gedaan en wat ziet het er prachtig uit’. De lieveheersbeestjes en andere kevertjes, torren, larven en hommels hebben ook onder de aarde geslapen en worden nu ook wakker. Het is een drukte van belang daar beneden. Maar boven op de aarde tovert de lentezon de groene blaadjes al aan de bomen. Het is lente in het land! Moeder aarde maakt de poort open en de feestelijke optocht van kevertjes, torren en wortelkindjes met bloemen lopen in de lentezon naar buiten. Ga maar eens naar buiten kijken of je ze al aan ziet komen.
IMG_20190218_112135
Door de inspiratie van dit verhaal zijn ook wij, gezellig kwebbelend, aan de slag gegaan met stofjes uitknippen en aan elkaar naaien, gerimpeld en geborduurd. Er zijn hele leuke wortelkindjes ontstaan met Moeder aarde en de sleutels. En nu komt de lente!

Comments are closed.