Ecoprinten met zijde

De zomer is begonnen en dat is de tijd om opnieuw te experimenteren met pigmenten, bindmiddelen, bloemen, bladeren en stoffen. Het blijft ontdekken, want er is zoveel moois. Dit keer heb ik voor het eerst met zijde gewerkt en met een uienrecept uit het boek ”Kleurenpracht met Kruidenkracht’. Uienschillen geven een prachtige goudgele kleur aan de zijde en dat allemaal uit simpel keukenafval. Schrijfster Marijke zegt het zo mooi in haar boek, dat een ui een wonder op zich is. Het schillen van de ui wordt vaak vergeleken met het afpellen van gewoontes en afweermechanismen die we in het leven hebben aangeleerd of aangenomen. Zo filosoferend ben ik gaan spelen met water uit de regenput, bladeren van onze walnoot voor wijsheid, esdoornblad voor levenskracht, elzenproppen en eucalyptus. Dit heb ik allemaal op de zijden stof gelegd, met daar bovenop een katoenen laken van mijn oma. Daarna begint het stevig inrollen en stomen.
IMG_20200607_142850
Na drie uur wachten komt het magische moment van het uitrollen. Wat een schittering aan kleuren, het zijn net zonnestralen, goed voor een spontaan vreugdedansje. Het resultaat is twee totaal verschillende uitstralingen op de beide lappen stof. Ik blijf doorspelen deze zomer en dat wens ik jullie ook toe ……
IMG_20200607_150225
Wil je ook gaan ecoprinten? Dan heeft Rachel een leuk doe-het-zelf pakket dat je kunt bestellen op www.atelierhetkleinehuis.nl

Comments are closed.